Min Dobbeltgænger i Tromsø

Det startede uskyldigt i 2002, hvor jeg modtog en mail, vedhæftet referatet fra et byrådsmøde i den norske provinskommune Tromsø. Da det gentog sig gjorde jeg afsenderen opmærksom på at jeg måske var kommet på en forkert mailingliste og ikke ønskede at modtage byrådsreferater fra Tromsø.

Svaret kom prompte: ”Ah, du er gøy Karl Johan, ganske trivligt. Vi ses på mandag”

Da jeg to uger efter igen modtog referatet fra den lokalpolitiske elite i den norske provinsby printede jeg referatet ud og kiggede jeg lidt på det. Det har udviklet sig til fire års intens lidenskab for norsk lokalpolitik og en interesse i hverdagen for min navnebror på fjeldet.

Denne side er tilegnet Karl Johan, der så brændende ønsker sig større fiskekvoter på torsk og sild til Kaldfjord og på Sommarøy i Tromsø. Der er umiddelbar stor lokalpolitisk modstand mod øget fiskeri i Tromsø.
I Tromsø er halvdelen af arbejdspladserne nemlig placeret i den offentlige sektor, hvor især Nordnorges sygehus med 4500 ansatte og universitetet med 1800 ansatte står centralt. Til trods for dette og Tromsøs nordlige placering, har Tromsø Norges største eksporthavn for fisk. Der er lokalpolitisk flertal for at satse på de mere prestigiøse erhverv som sygehuset og universitetet repræsenterer, og ikke trække fattige, overførselsindkomsthungrende fiskere til byen gennem øgede fiskekvoter. Som altid i lokalpolitik spiller det gennemsnitlige bidrag til kommunekassen en central rolle.

Baggrunden for den nuværende strid i Tromsøs byråd skal søges længere tilbage i historien. Efter den dansk-norske sejr over englænderne ved Pølshavna i 1812 fremstod Tromsø som den førende fiskerihavn i det norske ishav – en status der bidrog markant til byens vækst og nuværende status. Derfor føler fiskerne i dag at deres fortsatte tilstedeværelse i byen er berettiget. Men med denne status fulgte også sygehuset og universitetet, og dermed grundlaget for den konflikt Karl Johan og det øvrige byråd står overfor i disse år.    

Karl Johan Eriksen er 47 år og gift med Inger.  Sammen har de den voksne søn Harald og datteren Katrine. (Der kommer mere om Karl Johan her)

Tromsø er Norges arealmæssigt største bykommune på godt 2500 km2.

 

Links til Tromsøs lokalpolitik og kulturliv

www.radiotromso.no

 

www.uib.no/isf/eyr/1997a/0236.html

Under er relativt stormfuldt møde i Tromsø kommune i går kveld fik listelegerne (=fastlegerne) i Tromsø en reforhandlet kontrakt igennem

 

www.avinor.no/?module=Articles;action=ArticleFolder.publicOpenFolder;ID=337

Oversikt over de mest kjente og besøkte attraksjonene i Tromsø Kommune.

  

ide.idebanken.no/bibliotek/ProsjektID.asp?ProsjektID=415

Tromsø kommune deltok i perioden 1993-2000 i det nasjonale miljøbyprosjektet, og da dette var avsluttet vedtok kommunestyret en lokal handlingsplan.

 

uit.no/getfile.php?PageId=2044&FileId=169

Tromsø kommune har ved flere anledninger profilert seg som en studentkommune

 

Tromsø Kommune: www.tromso.kommune.no/

Aktuelt og informasjon om Tromsø, kommunale tjenester og organisasjon

Tromsø Idrettslag: http://www.til.no/
Informasjon om laget, nyheter, kampreferater, statistikk, presentasjon av spillerne, og kontaktinformasjon.